SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203056/002 | 5000 Szolnok, Baross utca 37.

Intézmény logo

Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum

HírekKözérdekű adatok🍴 ÉTLAPKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. márc. 17.


  • Rákóczi Szövetség

Ismét útnak indultak Felvidékre a Jendrassikos diákok

Több évtizedes hagyományunk, hogy Március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából ellátogattunk Kassára, melyhez Halászné Gerenyi Mária tanárnő a Rákóczi Szövetség Jendrassik Ifjúsági Szervezetének vezetője újabb sikeres pályázattal tudott anyagi támogatást szerezni.

Ismét útnak indultak Felvidékre a Jendrassikos diákok

Az utazás fél 8 magasságában indult és fél 12-kor már a kassai Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola - testvériskolánk, amely ebben a tanévben ünneplte fennállásának 150 éves évfordulóját - fogadta a lelkes csapatunkat.
Átadtuk sok-sok ajándékunkat és az iskola dicsőségfalánál mi is fotózkodtunk.

12 órakor érkezett meg hozzánk Balassa Zoltán felvidéki magyar újságíró, helytörténeti vezető, egyetemi tanár aki segítőnk volt a főtéren és környezetében található történelmi emlékhelyek bemutatásában.
Első nevezetességként megtekintettünk a Címer szobrot (Erb mesta Košice), majd következett a Szent Mihály-kápolna. Érdekes anekdotákkal fűszerezett előadást hallhattunk kalauzunktól.
Ezután következett a Szent Erzsébet Székesegyház, ahol az épületről és a belsejében található csodálatos műemlék tárgyakról hallgattunk meg előadásokat.
A székesegyházban megtekintettük Rákóczi Ferenc sírkamráját és egy szavalat elmondása után megkoszorúztuk a Fejedelem sírját.
Ezzel az első kötött programunk véget is ért és másfél órás városnézés következett, mely keretében egy kisebb csoport meglátogatta Rákóczi Ferenc rodostói házának másolatát és emlékhelyét.

Fél négykor indultunk vissza Magyarország irányába, de útközben megálltunk a kassai köztemetőben és Maléter Vilmos 1848-as nemzetőr kriptakápolnájánál egy rövid megemlékezés keretében újabb koszorút helyeztünk el méltatva a régmúlt hőseit.
Ezek után már egyenesen az iskoláig vezetett utunk, melyhez sikeresen fél 8 magasságában érkeztünk.

Reméljük a diákoknak tetszett az út és bár tempósan, de maradandó élményekkel gazdagabban kezdték meg a jól megérdemelt hétvégi pihenésüket.

Köszönjük minden segítőnek, résztvevőnek és a buszsofőr bácsinak (ex Gépiparis) a csodálatos utat.

Koszorúzás 1.

Koszorúzás 2.

 

GALÉRIA

23 fotó

1.jpg
2.jpg
3.jpg

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


150 ÉVES A KASSAI IPARI

150 ÉVES A KASSAI IPARI

INTÉZMÉNYÜNK SZLOVÁKIAI TESTVÉRISKOLÁJA

2022. szept. 30.


Igazgatóság

Kassai ünnepi emléktúra

Kassai ünnepi emléktúra

Az emléktúra első állomásaként megtekintettük a Betléri kastélyt, majd következett az intézményünk Testvériskolájának - a Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola - meglátogatása. A diákok ott egy ünnepi műsorral kedveskedtek a házigazdáinknak, illetve ajándékokat adtak át a testvériskolánkat képviselőknek. Harmadikként Kassa főtere következett, ahol a Szent Erzsébet Székesegyházban hallgathattunk meg egy tárlatvezetést a dóm történetével kapcsolatban, illetve megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc és édesanyjának Zrínyi Ilonának sírhelyét. Utolsó mozzanatként Kassa temetőjében ünnepi műsorral és koszorúzással zárta a maroknyi lekes diák az ünnepi emléktúránkat. Köszönjük Halászné Gerenyi Mária tanárnőnek a szervezést és az egésznapos programot, reméljük lesz még lehetőség sok hasonló emléktúrán való részvételre.

2014. márc. 14.


Halászné Gerenyi Mária

Tanulmányút

Tanulmányút

A Gépipari végzősei Budapesten jártak tanulmányúton történelem tanáraik kíséretével.

2024. ápr. 19.



Partnereink

SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum


Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum

5000 Szolnok, Baross utca 37.

Telefon: +36 (56) 425-844

E-mail: jendrassik@szolmusz.hu

OM azonosító: 203056/002

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000779


2024Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum